Tisztelt Kertbarát!

A munkát édesapám, Dr. Barna Tamás kezdte el. 2002-ben Dunapatajon járt és az egyik fok torkolatánál egy, a kommunizmusban államosított zártkertre lett figyelmes. Közel 40 éve senki nem gondozta, teljesen elvadult. Fölfigyelt a kertben növő gyümölcsfákra:

 • Parker pepin alma
 • Nyári fontos alma
 • Vérbélű körte
 • Lánycsecsű alma  mind  szépen díszlett.

“A gyümölcsészet egy olyan költészet, mely egyik karjára a szépet, másikra a hasznost öleli föl, költészet mely évekint megújuló élvekkel, örömökkel és hosszú élettel szokta jutalmazni ápolóit. “
 – Bereczki Máté, 1877, Gyümölcsészeti vázlatok –

 • Családunk és az általunk létrehozott gyümölcsfa kertészet ebben a szellemben dolgozik, immár egy évtizede.

   A kert közepén, a többi fával összeérve viszont volt egy fa, amely teljesen kopasz volt, a kártevők lerágták. Ez a fa egy Jonathán alma volt. Ekkor határozta el édesapám, hogy a biogazdálkodásba éppen ezeket, a betegségeknek és kártevőknek ellenálló régi gyümölcsfa fajtákat fogja szaporítani, a csak sok permetezéssel egészségesen tartható nagyüzemi fajtákkal szemben.

Régi gyümölcsfa fajták

Ettől kezdve édesapám, Dr. Barna Tamás, okleveles erdőmérnökként szívügyének tekintette a régi gyümölcsfajták felkutatását. Barátjával Dr. Danis Györggyel (2012), a régi gyümölcsök megszállott szerelmesével, 5 éven át együtt gyűjtötték a régi alma, körte, kajszi, szilva, cseresznye és meggy gyümölcsfajtákat. A fél országot bejárva, Banától Vértesacsán át Tiszadobig, és Hercegszántótól Szadán, Noszvajon át Komlóskáig számos értékes tájfajtát gyűjtöttek össze.

A fellelt régi gyümölcsfa fajták szaporításáról, kezeléséről és árusításáról az idősebb fiú, én magam, Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök gondoskodom.

 

Gyümölcsfa kínálat

Gyümölcsfa kínálatunk évről évre növekszik. A gyűjtő utaknak is köszönhetően, a következő ültetési időszaknak gazdag fajtakínálattal vágunk neki.

Faiskolánkban a különböző gyümölcsökből mára már közel 300 fajta található .

A régi gyümölcsfajta felkutatását is tovább folytatjuk, ugyanakkor a gyümölcsoltványok számát is szeretnénk növelni – ezzel biztosítva azt, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a régi gyümölcsfa fajták.

 • Van olyan kedves gyümölcsfája, amit szeretne megmenteni?
 • Vagy ebből az egy gyümölcsfából szeretne (akár elajándékozni) sok önálló fát?

Ebben is tudunk önnek segíteni: vállaljuk ennek a gyümölcsfának a leszaporítását! Csak annyit kérünk, hogy hívjon bennünket és egyeztessük a szükséges részleteket!
Bízunk abban, hogy hamarosan Önt is a régi gyümölcsfafajták kedvelői körében üdvözölhetjük!

Rosznáky-Barna Péter

Őseink hagyatéka – Ősi magyar gyümölcsfajták

STÚDIÓBESZÉLGETÉS  ROSZNÁKY-BARNA PÉTERREL

Téma

MÁTYÁS KIRÁLY GYÜMÖLCSFÁI

 • Műsorvezető: Tóth Tibor
 • Vendég:
 • Rosznáky-Barna Péter,
 • Barna és Fiai Faiskola

ŐSI MAGYAR GYÜMÖLCSFAJTÁK

Műsorvezető: Tóth Tibor

Vendég: Rosznáky-Barna Péter, Barna és Fiai Faiskola